Limoncello

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 30 en 35 procent, die wordt gemaakt van citroenen.

Het is een likeur die vooral bereid wordt in het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en op het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op SiciliëSardinië en Malta, en zelfs in Frankrijk en Californië.

Traditioneel wordt limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Tegenwoordig worden ook wel andere citroenen gebruikt. Alleen limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen. De aanduiding IGP (Indicazione geografica protetta, in het nederlands: beschermde geografische aanduiding) garandeert dat er Sorrento-citroenen zijn gebruikt.

Limoncello is een likeur die in Italië ook vaak zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 95% gebruikt. De hoeveelheden variëren maar over het algemeen wordt aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf biologische citroenen toegevoegd. De schil van niet-biologische citroenen bevatten veelal bestrijdingsmiddelen en kunnen daarom niet worden gebruikt. Na drie weken (of iets langer) wachten wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml water toegevoegd. Na circa 10 dagen wordt de drank na filtrering overgegoten in flessen en is de limoncello geschikt voor consumptie[1][2].

Indien men niet de beschikking heeft over 95% alcohol kan men ook een andere alcoholbasis gebruiken, zoals grappawodka of jenever. Dit zal echter niet hetzelfde resultaat opleveren.

Limoncello wordt meestal zeer koud (4 à 5°C) na de maaltijd als digestief gedronken. Daarnaast wordt het ook meer en meer in cocktails gebruikt. Zo zijn bijvoorbeeld mixen met prosecco en tonic zeer populair [3].

Limoncello